• Hovedpartnere

    Partnere

Kjell Richard «Ricky» Nygård tilbake i Vålerenga

Vålerenga-veteranen går inn i ny trenerrolle

De som har fulgt Vålerenga en stund trenger ingen presentasjon av «Drosja». Han er født og oppvokst et steinkast fra Jordal og spilt 22 sesonger for Vålerenga. Med a-laget, som han spilte mer enn 450 matcher for, ble han seriemester ni ganger og tok åtte bøtter fram til han la opp i 2009/2010-sesongen.

Nå er han tilbake på Jordal, denne gang som assisterende trener for U21-laget.

– Jeg har hatt ambisjoner om å fortsette som trener etter jeg måtte legge opp, men det har ikke latt seg gjøre før nå, sier 42-åringen.

Siden han la skøytene på hylla, har hverdagene bestått av mye jobb, og ikke minst oppfølgning av barna. Da Nygård la opp, gikk han rett inn som trener for Vålerengas u15-lag og trente dem opp til u17. Deretter gikk han inn i en trenerduo sammen med Pål Svendsen for u16, før han gikk over til å trene yngstesønnen. Yngstesønnen, født i 05, trente han fram til de nådde u12-alder.

Barna har blitt eldre og Nygård har mer tid, og da han fikk en telefon fra sportssjef, Frikk Juell, var svaret enkelt.

– Jeg har villet si ja til denne rollen lenge, men ikke kunnet. For meg var det viktig å kunne gjøre det ordentlig og ikke halvveis. Det fortjener iallfall ikke gutta, sier Nygård, som forteller at han lenge har vært ønska inn av klubben.

En blir til to

U21s hovedtrener, Simon Stolt Wang, har vært alene om å styre skuta etter at hans forgjenger, Frikk Juell, gikk inn i en ny rolle som sportssjef i Vålerenga denne sesongen.

– Det har jo vært utfordrende, men vi er heldige med å en bra spillergruppe. De er lojale mot det vi sier, følger planer og er såpass bra på det utenomsportslige, at det holder å fokusere på det sportslige, sier Stolt Wang.

Han forteller at det har fungert, men alene rekker man ikke å gi så mye feedback som man ønsker, spesielt har det gått utover en-til-en, individuell, oppfølging. Det å ha to trenere vil kunne sørge for en nærere oppfølgning i form av trenertetthet, som for eksempel små tilbakemeldinger under treninger.

– Det er viktig. Det er sånne små påpekelser som setter seg, sier Nygård, og understreker at han snakker av erfaring.

Nettopp hans erfaring trekker Simon Stolt Wang fram som en av hans nye kollegas største styrker.

– En ting er vi nå er to, men det å få inn Ricky, som vi har ønska oss, bringer noe til bordet jeg ikke kan. Det er en ting å få det til å gå rundt, men en det er ekstra viktig å få inn en som kan bidra med mer. Ricky har en enorm erfaring, som er helt gull for driften av laget.

Vil skape elitespillere

Trenerduoen har klare målsettinger for Vålerengas u21-lag.

– Alle vil vinne, og det bør man ha lyst til også, sier Stolt Wang, men legger til at hovedjobben deres ikke nødvendigvis er å vinne gull.

– Vi ønsker å få fram spillere, skape bra spillere til både klubb- og landslag. Gutta her er i en aldersgruppe der man prøver å få spillere opp på a-laget, og da må de være rusta. Vår jobb er å hjelpe dem som har mulighet til å ta seg opp, og de som er verdig en plass på høyere nivå. Det gjelder også til andre klubber.

De beskriver den optimale sesongen slik: Vinne serie- og NM-gull, samtidig som de «mister» spillere til enten eget a-lag, eller andre lag i høyere ligaer.

– Målet er å skape elitespillere, og å få de unge opp og fram, det er det både de og vi ønsker. Selvfølgelig helst opp til Vålerengas eget a-lag, men det er ikke alltid oppnåelig.

Vil gjøre det enda bedre

– Jeg må skryte av Simon og Frikk, de har drevet veldig bra. De har hatt en plan på alt. Det har vært klart og tydelig hva de har ønsket, og det har vært orden på alt. Jeg som har fulgt med fra utsiden, har sett hvordan de har jobba, kan si det er mange som ikke er på samme nivå, det gjelder til og med andre seniorlag, sier Nygård.

Da Simon Stolt Wang tok over U21 sammen Frikk Juell for fire år siden, lagde de en konkret plan for utvikling av spillere i klubben. Den samme modellen skal Simon Stolt Wang og Kjell Richard Nygård videreføre.

– Det hadde vært veldig moro å se konkret statistikk for de fire siste årene. En ting som er sikkert er at det er ekstremt mange i Fjordkraft-ligaen som har vært gjennom systemet her. Vi er veldig stolte av det, sier Stolt Wang, og legger til at den «statistikken» vil de nå gjøre bedre, ved å utvikle enda flere spillere gjennom U21-systemet.

Frikk Juell får også skryt for jobben har gjør i sin nye rolle som sportssjef.

– Frikk våker over oss som en hauk. Han er fullt oppdatert på spillerne og deres nivå, hvordan de trener og hva de gjør. Han bruker vel så langt tid på u21 som med a-laget. Frikk skal ha mye kred for hvordan han jobber, med samarbeidsavtale og utlån av spillere, sier Stolt Wang.

Samarbeidet med Hasle/Løren, som ble inngått tidligere i år, åpner for parallell spilletillatelse mellom klubbene. I praksis betyr det at spillere fra begge klubber kan bevege seg mellom lagene uten at det må sendes inn overgang.

På grunn av korona, har ikke klubbene fått benyttet seg av samarbeidet med Hasle/Løren like godt som ønsket, men samarbeidet lover godt for framtiden.

– Jeg mener at den stallen vi har med spillere nå, kunne som samla lag fint konkurrere i første divisjon, avslutter Stolt Wang.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Vil du "bli en del av laget", motta informasjon angående klubben og laget som er relevant for deg, og ikke minst bli med i trekninga av billetter til nye Jordal Amfi, kan du registrere deg her