Uncategorized

I november er det Blå sløyfe som gjelder

I årets nest siste måned setter Kreftforeningen fokus på prostatakreft via Blå sløyfe-aksjonen. Vi i Vålerenga er stolt samarbeidsparter med Kreftforeningen, og ønsker å bidra til å støtte Blå sløyfe. Dette gjør vi blant annet med å arrangere en Blå sløyfe-kamp når Manglerud Star besøker Furuset Forum 15. november. Under kampen vil trenerteamet bære Blå sløyfe-pin på benken. Det vil også være mulig for publikum å støtte saken med å kjøpe egne pins i Forum.

Når du kjøper billetter på Ticketmaster.no til kampen 15. november, kan du også gi bidrag til Blå sløyfe. Billetter til Blå sløyfe-kampen finner du her.

Vålerenga Ishockey har også en egen innsamlingsaksjon hos Kreftforeningen, der dere kan gi bidrag og støtte kampen mot prostatakreft. Vår målsetting er å samle inn 10 000 kroner innen lørdag 17. november. Hjelp oss å nå dette målet ved å gi din støtte og ditt bidrag her.

Blå sløyfe er en nasjonal solidaritetsaksjon som har som mål å øke kunnskapen om prostatakreft og skaffe midler til forskning på prostatakreft.

I år får flere enn 5 000 menn prostatakreft. Det gjør prostatakreft til den mest utbredte kreftformen i Norge. I 2030 forventes tallet å stige til 7000.

Les mer om Blå sløyfe her

Ikke alle former for prostatakreft trenger behandling. Nå haster det å få på plass et diagnoseverktøy som kan skille den aggressive prostatakreften som trenger behandling, fra den milde formen som heller bør overvåkes. Med bedre diagnoseverktøy vil ere overleve og færre overbehandles. Da kan flere menn leve lange, gode liv.

Hva er årsaken til prostatakreft?
Den eksakte årsaken til prostatakreft er ukjent, men vi vet at menn som har nære slektninger med prostatakreft har en større risiko. Alder og arv har en sikker betydning for utvikling av prostatakreft. Hormoner, miljø, kost, livsstil og yrke ser også ut til å være av betydning for utvikling av sykdommen.

Vanlige symptomer er:
• Tynn og svak urinstråle
• Hyppig vannlating
• Vanskelig å tømme urinblæren
• Blod i urinen eller sædvæsken
• Smerter i rygg og skjelett
• Allmennsymptomer som tretthet og vekttap

I mange tilfeller gir ikke kreft i prostata merkbare symptomer i tidlig fase av sykdommen.

Hvordan kan man sjekke seg for prostatakreft? Og hvor ofte bør man gjøre det?
For å finne ut om en mann har prostatakreft og i hvilket stadium sykdommen er, må det tas blod­prøver, prøver av prostatakjertelen (biopsi) og billedundersøkelser av prostatakjertelen og andre organer.

PSA er en blodprøve som måler konsentrasjonen av prostataspesifikt antigen i blodet og kan tas av fastleger når pasienten ønsker det. Dersom du ønsker å ta en PSA­prøve uten å ha symptomer på prostatakreft, skal legen informere om testen og konsekvensene dersom den er forhøyet.

Du kan som nevnt kjøpe pins i Furuset Forum 15. november, men du kan også bestille i Kreftforeningens nettbutikk, eller besøke en av Prostatakreftforeningens mange stander rundt om i landet.

I tillegg til å gi bidrag ved billettkjøp, via innsamlingsaksjonen eller kjøp av pin, kan du også gi bidrag ved å sende Vipps til 2255.

 

Share