Uncategorized

Morten Sandø tar over etter Gunnar Thøgersen

– Hadde du spurt meg for et halvt år siden, ville jeg ikke gitt det store odds. Jeg har spilt mot Vålerenga siden jeg var liten og jeg kjenner til kulturen i klubben. Det er egen kultur og vinnerkultur som er helt rå og fasinerede. Det sitter i veggene og blir brakt videre hele tiden, sier Morten Sandø.

Da Jan Tore Kjær forlot Vålerenga etter over 18 år i klubben, kom Gunnar Thøgersen inn som midlertidlig daglig leder. Det ballet på seg, og plutselig var stillingen mye større og varte lenger enn forutsett. Vålerenga gikk ut med en stillingsutlysning, og flere aktuelle kandidater ble vurdert. Flere tilfeldigheter gjorde at det ble nettopp Morten Sandø.

Hva er grunnen til det? Jo, Sandø er Askergutt, selv om han bodde sine sju første leveår i Oslo. Han har spilte hockey for Frisk Asker frem til han var 24 år. Som siviløkonom hadde han heller ikke sett for seg å jobbe som daglig leder i hockeynorge generelt, og spesielt ikke i en klubb han elsket å hate gjennom hockeykarrieren. Men et tilfeldig møte med gammel skolekamerat skulle endre på dette.

– Jeg satt og jobbet på Aker Brygge, da Thomas Fjell, styreformann i Vålerenga Ishockey tilfeldigvis kom forbi. Han er en gammel kamerat fra ungdomsskolen, men vi har omtrent ikke sett hverandre siden det. Vi snakket litt sammen, jeg fortalte hva jeg drev med. Han nevnte at Vålerenga så etter daglig leder.

Etter å ha fundert litt på stillingen, mulighetene og utfordringene Vålerenga står ovenfor i tiden fremover, kom tanken om at dette faktisk kunne være noe for ham. Til tross for at han er askergutt.

– Thomas ringte meg og spurte om vi kunne ta en prat. Dette er jo galskap, tenkte jeg. Men så ble det veldig spennende. En ting er ny hall, en annen ting er å tilpasse organisasjon og drift til den nye hallen står klar. Vålerenga er en av de sterkeste merkevaren i idrettsnorge, hele Norge har et forhold til klubben. Noen må ta opp kampen mot Oilers. Vålerenga bør klare det minst like bra som dem. Klubben har et enormt potensial, det er spennende og det tenner meg. Det er grunnen til at jeg sa ja. Også elsker jeg hockey, det er en fantastisk sport.

Verdier og organisering
Selv med nye Jordal på vei, er det mer enn bare byggverket som skal på plass, før Vålerenga igjen kan dominere norsk hockey. Arbeidet har allerede startet.  Strategier og tiltak skal utarbeides for å skape et best mulig produkt for publikum. Og før kamper igjen skal spilles på Jordal.

– Det ble store endringer når kampene ble flyttet til Forum. Som mennesker er vi glad i vaner, og vaner ble brutt med rivingen av Jordal. Nå må vi klare, bør klare, å vekke til live gode følelser. Vålerengakamper er mye mer enn bare en hockeykamp. Det er en opplevelse. Noen er der for å se kamp med venner eller familie, noen er der for spillet, kanskje noen jenter er der for å se gutta på isen. Det er mange opplevelser i en hall, og vi må vekke opplevelsene til live igjen.

Antallet publikummere økte år etter år på Jordal, helt til den gamle arenaen var fylt til randen i den aller siste matchen. Når Vålerenga flyttet til Forum, sank tallet drastisk.

Sandø forklarer at ved å flytte kampene til Forum, brøt man folks vaner. En fysisk flytting av kamparenaen medfører plutselig opplevde hindringer som gjør at vanen blir tung å opprettholde, og da kan folk falle av. Nå skal det gjøres flere aktive tiltak for å hente folk tilbake.

– Vi vil bygge et produkt for alle, for de gamle trofaste supporterne og barnefamilier. Vi ønsker å være tydeligere med å kommunisere hva vi står for, verdier vi verdsette høyt internt og som vi vet verdsettes høyt av omverden. Verdiene skal gjenspeiles i alt vi gjør,  hvordan laget fremstår på og utenfor isen, i kommunikasjonen vår og i det produktet vi leverer.  Vålerenga og hockey som sport, har en verdifull kjerne alle kan kjenne seg igjen i. Vi ønsker å lage en organisasjon der alle ledd forholder seg til dette. Med gode, synlige verdier, ønsker vi at flere vil assosiere seg med oss, både barn, voksne og bedrifter.

At forandringer ikke skjer over natten, er noe Sandø håper folk forstår. Det skal planlegges og innføres initiativer, noe vil komme på lang sikt og annet innen kort tid.

Best i landet
Vålerenga har planer om å igjen bli den ledende hockeyklubben i Norge. Som kjent er nye Jordal et år forsinket. En sesong til på “bortebane” byr på utfordringer, men Sandø er ved godt mot.

– Vi skal bli det ledende laget i landet igjen. Men vi skal også være så mye mer enn det. Hele Vålerenga er et inkluderende fellesskap, det ønsker vi å synliggjøre og gjøre folk mer bevisste på, sånn at både publikum og støttespillere, vil assosieres med oss.

–Vi har allerede et veldig bra produkt. Når nye Jordal åpner, skal vi nå toppen, praktisk, økonomisk og sportslig. Da skal vi være en lønnsom, bærekraftig og stabil bedrift.

Som et hockeylag i hovedstaden, konkurrer Vålerenga ikke bare mot andre hockey- og idrettslag, men også mot en rekke andre kulturtilbud. Derfor blir det ekstremt viktig å levere en topp opplevelse til publikum.

– Jeg er vant til å sitte i en organisasjon der alle er ansatt. Å forholde seg til at folk gjør dette av god vilje, er jo en forandring for meg. Det er en helt fantastisk dugnadsånd i Vålerenga, noe det er i mange andre klubber også, men den lidenskapen som er her, er kjempegøy å se.

Hvem er Morten?
– Jeg spilte mange år i Frisk Asker, helt frem til jeg var ferdig å studere. Som ferdig utdannet Siviløkonom det ble vanskelig å kombinere hockey med jobben. Men jeg spilte litt i førstedivisjon etter det, samt noen år i andredivisjon med Tønsberg.

Etter å ha bodd 12 år i Tønsberg, bor han nå i Drammen, med sin samboer, Mette. Han har en datter på 17 år og to «bonusbarn» på 18 og 22.

– Jeg har et eget konsulentfirma der jeg de siste årene har jobbet med merkevaredrevet strategi, markedsføring og salg for et firma som driver skybaserte alarm og smarthusløsninger. Ellers har jeg jobbet mange år i bank og finans.

Den nye daglige lederen jobber nå i 50% stilling frem til han har avsluttet pågående oppdrag. 1. februar går han over i 100%. Imens er det Gunnar Thøgersen som fremdeles holder i mye av det operasjonelle.

 

Share